Detta seminarium kommer att slå hål på myten om att kostnadsvariationen i skolan endast beror på socioekonomiska skillnader eller geografi. För när hänsyn tagits till de möjliga förklaringarna återstår trots detta en stor oförklarad variation.
Att skolkostnaderna varierar beroende på geografiska och demografiska faktorer är inget nytt. Inte heller att kostnaden varierar mellan olika kommungrupper. Inom kommungrupper kan förutsättningarna för de olika skolorna dock tyckas hyfsat lika men trots det finns ekonomiska variationer mellan skolorna. Ett exempel är att vissa kommuner kan ha ganska få invånare, vilket kan innebära att skolornas fasta kostnader behöver slås ut på färre elever – därmed ökar kostnaderna per elev. En annan tänkbar orsak till kostnadsskillnader är elevernas olika socioekonomiska förutsättningar.
Rapporten ”Skolkostnader – utjämning som inte jämnar ut” släpps i samband med seminariet och är skriven av Mattias Lundbäck, nationalekonom, i samarbete med Ann-Marie Begler, tidigare generaldirektör för Skolinspektionen, BRÅ och Försäkringskassan.
Rapporten kommenteras av Per-Arne Andersson, ordförande friskolornas riksförbund och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik, Svenskt näringsliv.
Leif Östling inleder och Ann-Marie Begler är moderator.
Leif Östling, Ordförande, Kommissionen för Skattenytta
Ann-Marie Begler, Senioranalytiker
Mattias Lundbäck, Hälsoekonom och ledamot av Kommissionen för Skattenytta
Anders Morin, Ansvarig välfärdspolitik på Svenskt Näringsliv
Per-Arne Andersson, Ordförande, Friskolornas Riksförbund
Presskontakt:
Oskar Rådehed
073-2042303
Kontakt:
info@skattenytta.se
(c) Kommissionen för Skattenytta 2024