OM OSS

Leif Östling, Bettina Kashefi, Mats Bergstrand, Ann-Marie Begler, Lars Jagrén och Mattias Lundbäck.
"Vad fan får vi för pengarna?”, sa Scanias tidigare VD Leif Östling i en tv-intervju 2017. Det visade sig vara fler i Sverige som undrade. Många hörde av sig och tyckte att frågeställningen var rimlig vilket ledde till att Leif Östling beslutade sig för att undersöka saken närmre. Vad används skattepengarna till mer exakt? Får vi medborgare nytta för varje skattekrona? Eller kan skatten användas på ett mer effektivt sätt?

Fyra år senare startade Leif Östling “Kommissionen för Skattenytta”. Kommissionen söker svaren på frågeställningen “Vad får vi för pengarna?” under ledning av Bettina Kashefi, tidigare statssekreterare, och chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Svenskt Näringsliv. Syftet med Kommissionen är att skifta fokus i den politiska debatten. Från frågan, hur mycket mer pengar som behövs till välfärden – till frågan, hur effektivt använder vi de resurser som redan finns tilldelade?

Kommissionen presenterar löpande analyser och undersöker effektiviseringspotentialen inom ett antal olika områden inom offentlig sektor som skola, sjukvård, omsorg och trygghetssystem. Sveriges BNP uppgår till cirka 5000 miljarder kronor varav ungefär 50 procent går till våra offentliga verksamheter. År 2021 var den summan cirka 2600 miljarder. Den offentliga budgeten delas upp mellan staten och myndigheterna, kommunerna och regionerna och vårt gemensamma pensionssystem.

Vår ambition är att hjälpa medborgarna att utvärdera och öka förståelsen för hur våra skattepengar används. Våra beräkningar visar att om de offentligt finansierade verksamheten effektiviseras med två procent motsvarar det nya resurser på cirka 50 miljarder kronor.

Kommissionens medarbetare är Ann-Marie Begler, tidigare generaldirektör på Försäkringskassan, Mats Bergstrand, författare och tidigare chef på DN Debatt, Mattias Lundbäck, nationalekonom och Lars Jagrén, nationalekonom och tidigare chefsekonom på Företagarna.

Kommissionen arbetar fristående från politiska partier och olika intressegrupperingar. Finansiärer är, förutom Leif Östling själv, individer och verksamheter från olika samhällssektorer.

Om kommissionen

Kommissionen för skattenytta har tillkommit på initiativ av Leif Östling, tidigare VD för Scania. Syftet är att skifta fokus i det svenska välståndsbygget genom att undersöka hur vi kan få mer nytta för varje skattekrona. Kommissionen arbetar fristående från politiska partier och olika intressegrupperingar.
Läs mer här.

Vill du stödja Kommissionen?

Kommissionen för Skattenytta tar emot ekonomiskt stöd. Alla insamlade pengar används för Kommissionens löpande verksamhet.
Swishnummer: 1230771758
Bankgiro: 5822-8891
Tack för ditt bidrag!

Press & kontakt

Presskontakt:
Oskar Rådehed 
073-2042303

Följ oss i sociala medier

(c) Kommissionen för Skattenytta 2024

Den här webbplatsen använder cookies för att du ska få den bästa upplevelsen på vår hemsida. Genom att använda vår webbplats godkänner du cookies.