SKATTENYTTAPODDEN

AVSNITT 12

Hårdare straff eller rehabilitering – vad skapar mest skattenytta?

I dagens avsnitt av Skattenyttapodden diskuterar vi en av de viktigaste frågorna för vårt samhälle: hur ska vi balansera hårdare straff med satsningar på rehabilitering för att minska brottsligheten och skapa skattenytta på lång sikt?
AVSNITT 11

Framtiden för svensk sjukvård

I dagens avsnitt pratar vi om framtiden för svensk sjukvård tillsammans med Mårten Blix, policychef för Moderaterna i Region Stockholm.
AVSNITT 10

Hur påverkar bostadsmarknaden Sveriges ekonomi och tillväxt?

I dagens avsnitt diskuterar vi bostadsmarknadens påverkan på Sveriges ekonomi och tillväxt. Vi går igenom allt från bostadsbristens effekter på arbetsmarknaden till idéer om marknadshyror och kontorsomvandlingar. Hur skulle en bättre fungerande bostadsmarknad stärka Sveriges ekonomi?
AVSNITT 9

Ledarskapets betydelse för ökad skattenytta

I dagens avsnitt pratar vi om ledarskapets betydelse för att åstadkomma en ökad skattenytta. Ulf Lindberg har lång erfarenhet av ledarskap inom näringslivet på både koncernnivå, som VD och entreprenör. Han har även gett ut boken The Art of Leadership.
AVSNITT 8

Vad kostar det att barn inte lär sig läsa?

I veckans avsnitt av Skattenyttapodden gästar Sofia Norén, verksamhetschef hos Legilexi, för att prata om vikten av att barn lär sig läsa.
AVSNITT 7

Får vi pang för pengarna med ökad försvarsbudget?

I dagens avsnitt av Skattenyttapodden gästar den tidigare försvarsministern Mikael Odenberg för att prata om anledningarna till varför han avgick som försvarsminister 2007, riskerna med att öka försvarsanslagen för snabbt och om vi får "pang för pengarna" i försvarsbudgeten.
AVSNITT 6

Varför Leif Östling grundade Kommissionen för Skattenytta

I veckans avsnitt av Skattenyttapodden pratar Leif Östling om varför han grundade Kommissionen för skattenytta, om hans bevingade fråga "vad fan får jag för pengarna?" går att svara på, och vad optimal skattenytta faktiskt är.
AVSNITT 5

Vad får vi för pengarna i budgeten 2025

I veckans avsnitt pratar vi om vad vi får i budgetpropositionen för 2025. Vilka är vinnarna, förlorarna och vad skulle kunna göras bättre? Medverkar gör Bettina Kashefi, tidigare statssekreterare och chefsekonom, och Mattias Lundbäck, doktor i nationalekonomi.
AVSNITT 4

Behöver offentlig sektor bli mer transparent?

I veckans avsnitt av Skattenyttapodden reder vi ut om våra offentliga verksamheter är tillräckligt transparenta, hur öppna data förbättrar förutsättningarna för effektivare analys och om kommunala företrädare har vad som krävs för att fatta rätt beslut utifrån ett skattenyttaperspektiv.
AVSNITT 3

Varför det är ett problem att kommunala taxor ökar snabbare än inflationen

I dagens avsnitt diskuterar Lars Jagrén och Ulf
Perbo problemet med att kommunala taxor och avgifter ökar snabbare än inflationen.
AVSNITT 2

Varför byråkrati leder till svaga kunskapsnivåer och glädjebetyg

Medverkar gör Mats Alvesson som är professor vid University of Bath & Lunds Universitet.
AVSNITT 1

Offentlig upphandling för 1 000 miljarder - vad kan göras bättre?

Medverkar gör Ellen Hausel Heldahl, expert på offentlig upphandling på Svenskt Näringsliv och Olof Molander, affärsområdeschef på ADDA. Samtalet leds av Bettina Kashefi, kanslichef, Kommissionen för skattenytta.

Om kommissionen

Kommissionen för skattenytta har tillkommit på initiativ av Leif Östling, tidigare VD för Scania. Syftet är att skifta fokus i det svenska välståndsbygget genom att undersöka hur vi kan få mer nytta för varje skattekrona. Kommissionen arbetar fristående från politiska partier och olika intressegrupperingar.
Läs mer här.

Vill du stödja Kommissionen?

Kommissionen för Skattenytta tar emot ekonomiskt stöd. Alla insamlade pengar används för Kommissionens löpande verksamhet.

Swishnummer: 1230771758
Bankgiro: 5822-8891

Tack för ditt bidrag!

Press & kontakt

Presskontakt:
Oskar Rådehed 
073-2042303

Följ oss i sociala medier

(c) Kommissionen för Skattenytta 2024

Den här webbplatsen använder cookies för att du ska få den bästa upplevelsen på vår hemsida. Genom att använda vår webbplats godkänner du cookies.