Ett akademiskt försök att politisera debatten

mars 26, 2022

För oss i Kommissionen för skattenytta är det viktigt att inte bidra till att diskussionen om vad vi får för våra skattepengar blir politiskt vinklad. Vår utgångspunkt har varit att politiker till både vänster och höger tycker att det är viktigt att skattemedlen används effektivt. De reaktioner vi fått, och den diskussion som nu tagit fart, ger oss belägg för att vi därvidlag har rätt. De positiva reaktionerna på vårt arbete har i lika stor utsträckning kommit från socialdemokrater som från oppositionsföreträdare.

Därför är det lite dystert att det första försöket att politisera debatten kommer från akademiskt håll. Två forskare från Göteborgs universitet, David Jivegård och Patrik Emblad, skriver i en replik: ”Ökad effektivitet i offentlig sektor är vanligen ett förklätt argument för nedskärningar” för att sedan förklara varför de tycker dylika nedskärningar är fel väg att gå.

Vi pläderar inte för nedskärningar. Skatternas storlek är en politisk fråga. Vi säger bara att det är bättre att först titta på hur effektivt befintliga medel används innan man beslutar om att tillsätta mer resurser. Annars riskerar vi att mer pengar bidrar till en än mer ineffektiv hantering av våra skattemedel, i stället för tvärtom.

Och detta i en tid när kraven på den offentliga sektorn ökar kraftigt, bland annat till följd av klimatomställning och försvarssatsningar. I ett sådant läge blir det extra viktigt att säkerställa att våra resurser används effektivt.

Göteborgsforskarna pekar på vår demografiska utmaning. Det är ett annat utmärkt exempel på varför vi måste börja använda våra skattemedel på ett mer effektivt sätt. De verkar också överens med oss om att Sverige tappat i köpkraft men menar att det beror på att svenska exportpriser ökar mindre än importpriserna. Ja, men det intressanta är ju vad som orsakat detta. I en framgångsrik och konkurrenskraftig ekonomi ser det inte ut så. Det är strukturproblemen i ekonomin, den låga skattenyttan, som är boven.

Avslutningsvis så noterar vi att Göteborgsforskarna hävdar att frågan om skattenytta är den som behandlats mest konsekvent och intensivt i de senaste 20 årens diskussion om offentlig verksamhet. Så kanske det är på Göteborgs universitet och det vore i sådana fall glädjande. För tyvärr tvingas vi nog konstatera att detta inte återspeglas i den politiska styrningen eller den offentliga förvaltningen.

Leif Östling
ordförande, Kommissionen för skattenytta
Bettina Kashefi
kanslichef, Kommissionen för skattenytta

DELA!

Relaterat innehåll

Utjämning som inte jämnar ut

Kostnadsvariationen mellan olika kommuners grundskoleverksamhet är betydande. I den allmänna debatten utgår man oftast från att merparten av denna variation antingen beror på skillnader i kommunernas förutsättningar att bedriva skolverksamhet eller en vilja att lyfta skolor och kommuner där eleverna har en oförmånlig bakgrund. Den här rapporten visar att det finns ytterligare och oförklarade variationer. […]

Myten om skolkostnader – utjämning som inte jämnar ut

Detta seminarium kommer att slå hål på myten om att kostnadsvariationen i skolan endast beror på socioekonomiska skillnader eller geografi. För när hänsyn tagits till de möjliga förklaringarna återstår trots detta en stor oförklarad variation. Att skolkostnaderna varierar beroende på geografiska och demografiska faktorer är inget nytt. Inte heller att kostnaden varierar mellan olika kommungrupper. Inom […]

Avveckla alla ”pyttemyndigheter”

Förvaltningsanslagen för våra myndigheter har ökat med 82 miljarder kronor på drygt tio år. 141 av 344 myndigheter har under 50 anställda. Behövs verkligen ”pyttemyndigheterna”, undrar Leif Östling i Di Debatt (4/3). För närvarande pågår en känslostyrd diskussion kring regeringens beslut att inte förlänga vissa generaldirektörsförordnanden, respektive att inte i förtid avsluta andra. För mig […]

EU och skattenytta

Sverige är ordförande i EU i vår. Det är ett utmärkt tillfälle att öka kontrollen av budgeten. Hur kan EU:s stora budget användas mer effektivt? Kan vi skattebetalare vara säkra på att den gigantiska återhämtningsfonden hamnar rätt? Går det att stoppa missbruk och fusk? Vad får vi egentligen för pengarna? Leif Östling önskar att EU tittar närmare […]

”Vad fan får vi för pengarna?”

”Som medborgare är det bara att tacka för att Leif Östling efter sin ordförandetid i Svenskt Näringsliv har fortsatt att intressera sig för vilken return on investment som svenska skattebetalare borde kunna förvänta sig.” Det skriver Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet (14/2).

”Vad f*n fick vi för pengarna?”

”Mannen som frågade vad fan vi får för skattepengarna tillsatte en granskning för att ta reda på just det. Nu är resultatet här. Slutsatsen? Skatteslöseriet var värre än han trodde. Det måste bli slutet för politikers iver att ständigt kräva medborgarna på mer pengar.” De skriver Susanna Silfverskiöld i Smedjan (9/2). Läs hela årsrapporten här. […]

Östlings fråga mer relevant än någonsin

”Kommissionen för skattenytta presenterade i förra veckan sitt bokslut för 2022. Det är ingen uppmuntrande läsning för den som tycker att staten borde uppvisa samma omsorg om skattepengarna när de spenderas som när de drivs in.” Skriver Henrik Westman i Dagens Industri (31/1)

Leif Östling intervjuas i DI

Leif Östling intervjuas i Dagens Industri om sitt initiativ Kommissionen för Skattenytta. Han konstaterar där att ”Grundproblemet är inte, som de flesta tror, brist på resurser. Problemet är hur resurserna används.  Vårt grävande visar ett otroligt resursslöseri, som i sin tur verkar bero på bristande ledarskap och styrning, luddiga mål och noll uppföljning.  En fastighet […]

Om kommissionen

Kommissionen för skattenytta har tillkommit på initiativ av Leif Östling, tidigare VD för Scania. Syftet är att skifta fokus i det svenska välståndsbygget genom att undersöka hur vi kan få mer nytta för varje skattekrona. Kommissionen arbetar fristående från politiska partier och olika intressegrupperingar.
Läs mer här.

Vill du stödja Kommissionen?

Kommissionen för Skattenytta tar nu emot ekonomiskt stöd. Alla insamlade pengar används för Kommissionens löpande verksamhet.

Swishnummer: 123 077 17 58

Bankgiro: 5822-8891

Tack för ditt bidrag!

Press & kontakt

Följ oss i sociala medier

(c) Kommissionen för Skattenytta 2023

Den här webbplatsen använder cookies för att du ska få den bästa upplevelsen på vår hemsida. Genom att använda vår webbplats godkänner du cookies.